5 lecții din performanțele lui David Popovici
Dincolo de bucuria, mândria și valul de speranță pe care performanțele lui David Popovici le-au oferit multor români, există și lecții pe care le putem învăța din experiența lui. Am selectat 5 dintre acestea pe baza interviului acordat revistei DOR aici.
1. Tu ești principala ta competiție.Din păcate, multora dintre noi ne este foarte natural să ne comparăm cu ceilalți. Totuși, astfel de comparații fac prea rar bine și prea des rău.
Ok, și-a zis David. Cu sau fără principalul favorit pe culoarul alăturat, știa că lupta sa e tot cu cronometrul. Iar timpii săi erau din ce în ce mai buni.
Încearcă să reziști tentației de a te compara și concentrează-te pe a fi, în primul rând, mai bun decât tine.
2. Ceilalți nu sunt doar o amenințare.Atunci când comparațiile cu ceilalți nu funcționează în favoarea noastră, este foarte ușor să-i vedem doar ca pe o amenințare. Totuși, ne-ar ajuta mai mult să ne gândim ce putem învăța de la ei:
Cred că o să mă duc acasă și, în loc să-mi urmăresc cursa, o să mă uit la el să văd cum a făcut ce-a făcut”, a spus și Elijah Winnington, campion mondial la 400 de metri liber la Budapesta și locul 8 în finala câștigată de David.
În plus, doar pentru că nu este momentul nostru de glorie, nu înseamnă că nu ne putem bucura pentru ceilalți. Cel mai probabil și reușitele lor au în spate multă muncă.
La Roma, în august, David a stabilit recordul mondial de seniori la 100 de metri liber: 46.86. Kristóf Milák, recordman la 200 fluture, l-a aplaudat spunând: „Welcome to the club”.
Încearcă să înveți de la ceilalți și poate chiar să te bucuri pentru ei.
3. Stabilește-ți obiective și nu uita de ele.Inclusiv în cadrul ședințelor de consiliere stabilirea de obiective joacă un rol important. Cum am putea ajunge acolo unde-ți dorești dacă nu stabilim măcar direcția?
David Popovici s-a așezat în fața unei foi albe (...) și a făcut ce face înaintea fiecărui nou sezon, încă de când era puști: a scris timpii pe care își propunea să-i înoate în probele lui principale. (...) Când era mai mic, David o ținea pe frigider sau în cameră, cum îi spusese antrenorul că făcea Michael Phelps cu obiectivele anuale. Acum știa că are poza în telefon și secundele întipărite în minte. Le vizualiza de fiecare dată când se întindea în pat, închidea ochii și-și imagina cursa perfectă: cum pornește, cum întoarce, când preia conducerea, cu ce timp câștigă.
Încearcă să clarifici cât mai mult ce anume îți dorești, însă rămâi flexibil pe măsură ce-ți urmărești obiectivele.
4. Se poate face performanță într-un mediu suportiv și cald.Da, chiar se poate face performanță și fără presiune extremă și pedepse, fără ca acest lucru să însemne că atingerea obiectivelor ambițioase este total lipsită de emoții negative și momente dificile. Totuși, susținerea și căldura celor din jur te pot ajuta în acele momente dificile mai mult decât reacțiile negative.
Georgeta și Mihai Popovici i-au susținut de la început drumul în înot, fără să pună presiune, fără să vorbească acasă despre timpi sau recorduri. Nu i-au zis niciodată: „N-ai mers bine la concurs, te voi pedepsi”. (....) Dar au oprit după fiecare concurs la IKEA, fie că pierdea sau câștiga, pentru că lui David îi plăcea prăjitura cu migdale, ciocolată și caramel.
Păstrează lângă tine oamenii care-ți sunt aproape chiar și când greșești sau nu-ți atingi obiectivele, acei oameni pentru care ești mai mult decât rezultatele tale.
5. Energia e limitată. Renunță la lucrurile care o consumă inutil.Indiferent cât de multe ne dorim să facem, nu beneficiem de energie nelimitată. Drept urmare, este mai înțelept să înlăturăm lucrurile care o consumă inutil și să ne investim energia în lucrurile cu adevărat importante pentru noi.
Ce contează e să te deconectezi de lumea reală, de lumea comparațiilor, lumea social media, orice te poate împiedica să-ți atingi obiectivele cu adevărat importante.
Învață să diferențiezi lucrurile cu adevărat importante de cele care-ți consumă inutil energia.